ROC’s en AOC’s bundelen hun krachten voor de energietransitie
Voldoende én goed vakpersoneel opleiden voor de energietransitie en de innovaties die ermee gepaard gaan. 20 ROC’s en AOC’s, waaronder Energy College (samenwerkende ROC’s in Energy Valley Regio), gaan samen met bedrijven aan de slag om het klimaat- en energieakkoord in het middelbaar beroepsonderwijs tot een succes te maken. Op dinsdag 17 april bekrachtigden zij hun afspraken met het ondertekenen van een manifest. Hiermee is het landelijke mbo-programma ‘De Uitdaging’ voor klimaat en energie gestart.
Goed opgeleide mbo-vakmensen zijn cruciaal
Bij de realisatie van maatschappelijke opgaves zoals de energietransitie zijn de goed opgeleide mbo-vakmensen cruciaal. Robert Koch, directeur van de Tech Campus ROC Midden Nederland, benadrukt het belang van de mbo’ers bij de energietransitie. ‘Er ontstaat een nieuwe vraag vanuit de ondernemers en bedrijven. Ze hebben mensen nodig die goed opgeleid zijn tot onder andere het herontwerpen van gebouwen, verduurzamen van vervoer en gebruiken van duurzame bronnen. Op die vraag moet je als ROC inspelen.’
Programma ‘De Uitdaging’
Veel ROC’s en AOC’s zetten samen met bedrijven in hun regio afzonderlijk al flinke stappen. Ze constateren tegelijkertijd dat ze als opleidingscentra voor vergelijkbare uitdagingen staan. Daarom verwachten ze meer snelheid te kunnen maken door landelijk de krachten te bundelen op het thema energie en klimaat. Dit gebeurt binnen het mbo-programma ‘De uitdaging’.
Samenwerking ondernemers, onderwijs en overheid
De kopgroep van ROC’s gaat samenwerken met bedrijven, branches en HBO Centres of Expertise. Deze samenwerking biedt de kans om kennis uit te wisselen en die snel in te zetten in het reguliere onderwijs én in het opleiden van werkenden.
Meer informatie
Aanmelden voor mbo-programma ‘De uitdaging’
Energy College, partner van New Energy Coalition, vertegenwoordigt 7 regionale ROC’s in Noord-Nederland en is deelnemer in ‘De Uitdaging’.